Jadłospis od 27-02-2023 do 03-03-2023 r.

 

Poniedziałek – 27-02-2023

Zupa jesienna (II) (3)

Makaron w sosie carbonara (1,2)

Kompot owocowy (15)

Baton owocowy

 

Wtorek – 28-02-2023

Rosół królewski ((II) (3)

Kotlet pożarski (4)

Warzywa blanszowane

Ziemniaki z pietruszką (1)

Koktajl brzoskwiniowy

 

Środa – 01-03-2023

Żurek (IV) (1,2,3)

Burgery rybne w pomidorach (2,4,5)

Surówka wyśmienita „Szefa kuchni”

Ziemniaki z pietruszką (1)

Galaretka owocowa

Owoc

 

Czwartek - 02-03-2023

Krupnik jaglany z mięsem (IV) (1,3)

Medalion panierowany z indyka (2,4)

Kapusta czerwona zasmażana

Ziemniaki z natką pietruszki (1)

Woda z miętą i cytryną słodzona miodem (15)

 

Piątek –03-03-2023

Zupa ogórkowa (1,2,3)

Pierogi leniwe (2, 4)

Sok pomarańczowy

Przekąska owocowo -warzywna

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego!!!

  

INTENDENT 

Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy

Bożena Peplińska 

728-581-679

b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl​

 

 

Alergeny 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.


DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA 

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,

 orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy

 makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr

 w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej

 bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE (rodzaje wywarów do zup)

(I) wywar jarzynowy

(II) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym

(III) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym

(IV) wywar mięsno - jarzynowy

(V) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym