Jadłospis od 27-02-2023 do 03-03-2023 r.
Poniedziałek – 27-02-2023
Zupa jesienna (II) (3)
Makaron w sosie carbonara (1,2)
Kompot owocowy (15)
Baton owocowy
Wtorek – 28-02-2023
Rosół królewski ((II) (3)
Kotlet pożarski (4)
Warzywa blanszowane
Ziemniaki z pietruszką (1)
Koktajl brzoskwiniowy
Środa – 01-03-2023
Żurek (IV) (1,2,3)
Burgery rybne w pomidorach (2,4,5)
Surówka wyśmienita „Szefa kuchni”
Ziemniaki z pietruszką (1)
Galaretka owocowa
Owoc
Czwartek - 02-03-2023
Krupnik jaglany z mięsem (IV) (1,3)
Medalion panierowany z indyka (2,4)
Kapusta czerwona zasmażana
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Woda z miętą i cytryną słodzona miodem (15)
Piątek –03-03-2023
Zupa ogórkowa (1,2,3)
Pierogi leniwe (2, 4)
Sok pomarańczowy
Przekąska owocowo -warzywna
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego!!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE (rodzaje wywarów do zup)
(I) wywar jarzynowy
(II) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
(III) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
(IV) wywar mięsno - jarzynowy
(V) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym