Jadłospis od 24-11 do 28-11-2025 r.

 

Poniedziałek –24-11-2025
Parzybroda ( III )
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Sok owocowy tłoczony
Chripsy owocowe
( ALERGENY 5,7,9,11)

 

Wtorek – 25-11-2025
Zupa ziemniaczana ( III)
Gołąbki po hiszpańsku
Ziemniaki z pietruszką
Kompot owocowy
Owoc
( ALERGENY3,5,7,9,11)

 

Środa – 26-11-2025
Rosół królewski (II)
Nuggetsy szkolne
Ziemniaki z pietruszką
Marchew z groszkiem
Koktajl jogurtowo-owocowy
( ALERGENY 5,7,9,10,11)

 

Czwartek - 27-11-2025
Zupa marchwianka z zacierką ( IV)
Kotlet mielony rybny
Surówka z kapusty kiszonej
Ziemniaki z pietruszką
Sok owocowy tłoczony
( ALERGENY 5,7,8,9,11)

 

Piątek – 28-11-2025
Barszcz czerwony z ziemniakami ( IV )
Jajko w sosie musztardowym
Surówka z ogórka kiszonego z papryką i cebulką
Ziemniaki z pietruszką
Sok jabłkowy
( ALERGENY 4,5,7,9,11)

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

(1) Orzechy ziemne
(2) Orzechy inne w tym laskowe,
(3) Soja
(4) Gorczyca
(5) Jaja
(6) Łubin
(7) Mleko
(8) Ryby i produkty pochodne
(9) Zboża zawierające gluten
(10) Sezam
(11) Seler
(12) Dwutlenek siarki
(13) Mięczaki
(14) Skorupiaki

 

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )


( I ) wywar jarzynowy
( II ) wywar jarzynowy z mięsem drobiowym i natką pietruszki
( III ) wywar jarzynowy z mięsem wieprzowym i natką pietruszki
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) wywar jarzynowy z mięsem wołowo-wieprzowym i natką pietruszki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany , cukier, rozmaryn, lubczyk, cynamon, cząber, kminek, kolendra.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie (przy każdym daniu numer alergenu).