Jadłospis od 20-05 do 24-05-2024 r.
Poniedziałek – 20-05-2024
Parzybroda (III) (3)
Makaron z twarogiem i owocami (1)
Kompot owocowy
Mus owocowy
Wtorek – 21-05-2024
Rosół królewski (II) (3)
Udziec z kurczaka w sosie własnym (2)
Ziemniaki z zieleninką (1)
Fasolka szparagowa z masłem
Koktajl mleczno-owocowy (1)
Środa – 22-05-2024
Kotlet mielony wieprzowy (2,4)
Surówka z kapusty czerwonej
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok wieloowocowy 0,2 l
Czwartek - 23-05-2024
Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem (IV) (1,3,4)
Gulasz z warzywami (2,3)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok tłoczony jabłkowy
Owoc
Piątek – 24-05-2024
Zupa pomidorowa z makaronem (IV) ( 1,2,3)
Pulpety rybne (2,4,5)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z selera z brzoskwinią (1)
Woda z miętą i cytryną (15)
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego !!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )
( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym