Jadłospis od 20-03 do 24-03-2023

 

Poniedziałek – 20-03-2023
Makaron z twarogiem i owocami
Sok egzotyczny
Owocowy baton

 

Wtorek – 21-03-2023
Zupa grochowa z parówką (III)(3,)
Chleb Bion Vital ( 2)
Owoc

Środa – 22-03-2023

Kotlet pożarski (4)
Marchewka z groszkiem
Ziemniaki z pietruszką (1)
Lemoniada (15)
Suszone owoce

 

Czwartek - 23-03-2023
Krupnik ryżowy ( II)
Stek z drobiu z pieczarkami
w sosie zaprawianym śmietaną( 2,4)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Buraczki zasmażane
Kompot wieloowocowy (15)

 

Piątek –24-03-2023
Marchwianka z zacierką (II) (2,3,4)
Filet rybny panierowany (5)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Galaretka do picia

 

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl​

 

Alergeny

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym