Jadłospis od 16-09 do 20-09-2024 r.
Poniedziałek – 16-09-2024
Zupa ziemniaczana z mięsem ( III) (1,2,3)
Zapiekanka ze szpinakiem i indykiem ( 1,2)
Owoc
Sok tłoczony
Wtorek – 18-09-2024
Kotlet pożarski (2,4,11)
Ziemniaki z natką pietruszki ( 1)
Surówka z marchewki z rodzynkami (1,12)
Koktajl mleczno-owocowy (1)
Środa –19-09-2024
Zupa kalafiorowa (IV) ( 1,2,3),
Gulasz po meksykańsku ( 2)
Kasza bulgur
Mus owocowy
Kompot wieloowocowy ( 15)
Czwartek – 20-09-2024
Zupa barszcz ukraiński (III) (1,3)
Pierogi z serem z truskawkami ( 1,2)
Sok multiwitamina
Piątek – 21-09-2024
Zupa pomidorowa z makaronem (IV)( 1,2,3),
Filet rybny panierowany (2,4),
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem,
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Cytroniada (15) ,
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego !!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
15. Miód
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )
( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym