Jadłospis od 16-01 do 20-01-2023

 

Poniedziałek – 16-01-2023

Zupa grochowa z wkładką (III) (3)
Bułka grahamka z ziarnami
Sok 100% KUBUŚ
Owoc

 

Wtorek – 17-01-2023
Zupa krem z białych warzyw (IV) (1,2,3)
Gulasz z warzywami i mieszanką 3 składnikową (2)
Kasza bulgur
Sok tłoczony
Mus owocowy

 

Środa – 18-01-2023
Zupa po chłopsku (IV) (3)
Paluszki rybne z fileta (5)
Ziemniaki pieczone
Surówka z ogórka kiszonego z papryką
Galaretka do picia

 

Czwartek - 19-01-2023

Kapuśniak z kapusty włoskiej (III) (2,3)
Klopsiki wieprzowo-drobiowe gotowane (4)
Sałatka z buraczków
Ziemniaki z natką pietruszki (1)
Woda z miodem ,miętą i cytryną (15)

 

Piątek –20-01-2023
Zupa brokułowa z ziemniakami ( IV) (2,3)
Naleśniki z serem i truskawkami
Sok egzotyczny

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

Życzymy smacznego !!!

INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl​

 

Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA

1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )

( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym