Jadłospis od 13-02-2023 do 17-02-2023
Od 13-02-2023 do 17-02-2023
Poniedziałek – 13-02-2023
Zupa krupnik polski ( II) (1,3)
Makaron w sosie bolognese (2)
Mus owocowy
Kompot owocowy (15)
Wtorek – 14-02-2023
Zupa parzybroda (III) (2,3,)
Klops wieprzowy z ziołami (2,4)
Sałatka z buraczków
Ziemniaki z pietruszką (1)
Koktajl mleczny owocowy
Środa – 15-02-2023
Zupa marchwianka z zacierką na wywarze (IV) (1,2,3)
Filet rybny zapiekany z serem (4)
Sałata lodowa z sosem winegret (10,15)
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok 0,2l 100%
Czwartek - 16-02-2023
Barszcz czerwony z ziemniakami (IV) (1,2,3)
Gulasz z indyka (2)
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
Kasza bulgur
Galaretka do picia
Piątek –17-02-2023
Zupa brokułowa z ziemniakami (IV) (1,2,3)
Pierogi z twarogiem, śmietana i owocami
Sok tłoczony
Owoc
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego!!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy, makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE (rodzaje wywarów do zup )
(I) wywar jarzynowy
(II) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
(III) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
(IV) wywar mięsno - jarzynowy
(V) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym