Jadłospis od 05-02 do 09-02-2024 r.
Poniedziałek – 05-02-2024
Zupa krupnik polski (II) (1,3)
Makaron ze szpinakiem
Mus owocowy
Kompot owocowy ( 15)
Wtorek – 06-02-2024
Rosół królewski (II) (3)
Udko z kurczaka pieczone
Warzywa blanszowane
Ziemniaki z pietruszką (1)
Koktajl mleczny owocowy
Środa – 07-02-2024
Kapuśniak z kapusty kiszonej ( III) (1,2,3)
Wątróbka drobiowa w sosie własnym (2)
Surówka z ogórka kiszonego
Ziemniaki z pietruszką (1)
Sok wieloowocowy
Czwartek - 08-02-2024
Zupa po chłopsku ( III) (3)
Kotlet mielony rybny (4,5)
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
Ziemniaki zapiekane
Woda z miodem miętą i cytryną (15)
Piątek –09-02-2024
Zupa pomidorowa z makaronem (III) (1,2,3)
Pyzy z mięsem i polewą cebulową
Kapusta kiszona zasmażana
Sok jabłkowy
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
Życzymy smacznego !!!
INTENDENT
Szkoły Podstawowej 65 w Bydgoszczy
Bożena Peplińska
728-581-679
b.peplinska@sp65.bydgoszcz.pl
Alergeny
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE I OPIEKUNOWIE!
W naszej kuchni mogą być używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe. W każdym naszym jadłospisie znajdują się oznaczenia alergenów, występujących w danym posiłku, zgodnie z tabelą poniżej.
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ALERGENY WG ROZPORZĄDZENIA
1. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą)
2. Gluten
3. Seler i produkty pochodne;
4. Jaja i produkty pochodne
5. Ryby i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Skorupiaki i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy
makadamia, a także produkty pochodne
9. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia
13. łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
OZNACZENIE W JADŁOSPISIE ( rodzaje wywarów do zup )
( I ) wywar jarzynowy
( II ) z mięsem drobiowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( III ) z mięsem wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym
( IV ) wywar mięsno - jarzynowy
( V ) z mięsem wołowo -wieprzowym natką pietruszki na wywarze jarzynowym